School Creates a Beach for Autistic Students

A school in Devon, U.K., recently converted its unused outdoor space into a beach. While there’s no ocean, the courtyard has been filled in with 23 tons of beach sand and populated with pails, shovels, and beach balls. Like a giant sandbox, the space also includes a couple of seated child-size diggers. There’s also a trampoline.

Staff at the Longcause Community Special School in Plympton wanted to create a space for their students—who have autism or other complex learning challenges—to learn and play. Although they’re not located very far from the actual beach, few of their students ever go there, due to a variety of logistical and/or other issues. So, teachers and teaching assistants, along with some student and parent volunteers, worked over the summer holiday to ensure the sensory-friendly environment would be ready for the new school year.

The children are already enjoying it. Teacher Toby Clark told the Plymouth Herald that the sensory area isn’t just letting the kids get outside; it also presents many learning opportunities. This includes working with shapes and writing in the sand. Many children also find it soothing to walk in the sand or simply let it sift through their fingers.

He went on to say, “This is a really unique feature and we are really pleased with it…It is great to see the kids enjoying it too. It was a gamble and we are so thankful it has paid off.”

 

Rachel L. MacAulay

Founder at Challa & Haggis
Avid reader, lapsed wanderer, reformed cynic, and beginning cyclist. Believes laughter really is the best medicine.